o nama   |   delatnosti   |   konsultacije   |   cenovnik   |   kontakt
 
  o nama
  delatnosti
konsultacije
  cenovnik

kontakt


srpski

english
  konsultacije  
U ovoj rubrici možete dobiti odgovore na pitanja vezana za organizaciju rada , kao i stručna pitanja iz oblasti koje Poliklinika pokriva i mi ćemo Vam iste poslati u najkraćem mogućem roku.
Ukoliko niste u mogućnosti da nas pravovremeno posetite ovo je dobar način da budemo u vezi i da Vaše lečenje bude maksimalno uspešno.
Zbog povećanog interesovanja za druge oblasti izvan naše delatnosti
nastojaćemo da konsultujemo odgovarajuće stručnjake i udovoljimo vasoj znatiželji. Molimo za razumevanje kod davanja uopštenih odgovora, jer njihova preciznost zavisi od informacija koje su nam dostupne u vašim pitanjima.


  postavite pitanje

  e-mail

    
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 >
Pitanje:
postovanje moj muz je imao plucnu emboliju u novembru,zadebljanu jetru,te ostecenje mjehura pa nosi kateter,pije farin 3/4 kao i vasilip,te nitrufan.sad ima otok i bol u lijevom koljenu,sta smije uz ove lijekove piti jos?hvala
Odgovor:
Najbolje Paracetamol ako je vec na antikoagulatnoj trapiji jer salicilati uticu na vrednost INR a nisu previse bezbedni ni nesteroidni antireumatici kao sto je Brufen ili Dikolfen.
Pitanje:
Mom ocu je ugradjen stent pre 4 dana.2 dana nakon ugradnje stenta opet je imao pogorsano stanje koje se stabilizovalo ali i dalje ima povremene kratkotrajne aritmije koje on ne primecuje ali se samo vide na monitoru.Zbog cega se javljaju te kratkotrajne aritmije i dali su opasne?
Odgovor:
Opasnost aritmije meri se i trajanjem i vsrtom i i ishodisnim mestom, to jest da li su iz pretkomora ili komora. Sto krace traju to su bezazlenije a uvek iz anjih stoji nestabilnost neke grupe celija, najcesce ishemija. Kardiolog po izgledu aritmije zna koje resenje da se primeni.
Pitanje:
Poštovani, imam 29 godina, i poslednjih 5 meseci imam problem sa ubrzanim radom srca i osecajem gušenja. Pri tome su mi izmerili blago povišeni pritisak 140/90 i odmah mi uveli lekove, prvo tensec plus, pa lodoz i na kraju su mi prepisali nevotens od 5mg 1/2. Ove promene lekova su povezane i sa promenom lekara naravno. Nakon toga svaki sledeći EKG je pokazao uredan sin.ritam 75 bez promena u finalnom segmentu a na ultrazvuku srca voluminozniji prednji mitralni kuspis sa znacima parcijalnog prolapsa, bez MR. Krvna slika je bila odlična, ultrazvuk abdomena bo, snimak želudca uredan, samo su mi rekli da je spušten, UZ vrata tj. štitne žlezde uredan, ali meni gušenja i dalje prate, posebno uveče ili pred promenu vremena. Da napomenem da su mi zadnji nalazi hormona štitne žlezde blago povišeni tj FT3: 7.4 (3.8-6.0) i TSH 0.190 (0.400-3.500) dok je FT4 u granicama normale. Da li postoji mogućnost da je osećaj gušenja povezan sa ovim nalazima ili treba da radim neke dodatne pretrage. Unapred zahvalna, Marina
Odgovor:
Ne verujem da ovi nalazi kakvi su mogu dovesti do gusenja. Treba propratiti krvni pritisak ako je moguce i monitoring 24 casa ( holter) a racunajte i na psihosomatski faktor koga ovde svakako ima.
Pitanje:
Poštovani,imam problema sa ubrzanim radom srca,juče mi je bilo mnogo loše gušilo me i srce je lupalo mnogo brzo pritisak je bio 110/64 a otkucaja 112 i to je merem posle pola sata nakon što sam popila pola tablete propranolola. kako mi ni posle sat vremena nije bilo bolje pozvala sam hitnu i rekli su mi da popijem 2 tablete od 3mg bromazepema ali pošto ga prvi put pijem popila sam jednu.Sve se smirilo posle nekih sat i po vremena i nakon toga pritisak je bio 110/68 i bilo je 80 otkucaja. Inače često imam ubrzan rad srca čak i kad odmaram i ležim odjednom počne samo po sebi da lupa toliko da mi se ponekad čini da ga čujem .Moja doktorka mi je dala danas da vadim krv i da idem kod interniste. Dijagnoza je Tachycardia paraoxysmalis I47. Još sam joj napomenula da u zadnjih par dana osećam da mi se leva ruka koči kao i da sam primetila da su počeli nokti da mi modre što je ona rekla da je to povezano sa srcem.I nače imam 37 godina.Molim vas da mi kažete da li je to nešto opasno. Probleme sa ubrzanim radom imam u zadnjih desetak godina.UNAPRED ZAHVALNA.
Odgovor:
Ne mislim da je opasno. Potrebno je uraditi Holter EKG i videti da nije neki od sindroma preekscitacije kao sto su LGL ili WPW i prema tome odrediti terapiju.
Pitanje:
Postovanje, Godinu dana imala sam apsolutnu aritmiju, starosti sam 64 god ,posle DCknverzije na IKVB Dedinje izasla sam sam i aritmije i dobila trapiju, propafen,concord,prexsanil comb i farin. koristim farin vec2 godine i IRN treba da mi bude izmedju 2-3 a meni je uvek ispod 2,kako da poboljsam rezutat i malo se opustim . Unapred zahvalna
Odgovor:
Terapijske vrednsoti INR su preko 2 a postizu se povecanjem doze. Uticaj ima i ishrana namirnicama bogatim K vitaminom kao sto su riba, crni luk, kupus, zelene salate i ako se ove namirnice koriste cesce mora se jos povecati doza leka posto Farin prakticno u jetri igra ulogu laznog K vitamina i onemogucuje sintezu faktora koagulacije.. da ne duljim. Ako je INR manji onda vise farina i obrnuto sa kalkulacijom unosa nabrojanih namirnica.
Pitanje:
encephalopathia cronic intolerantio glucosae cholecystolythiasis cronica steatosis hepatis metabolički sindrom Poštovani, da ne duljim ovo su dijagnoze moga brata, o čemu se radi? hvala tabolički sindrom
Odgovor:
Hronicna upala mozdanih struktura, upala zucne kese, masna jetra, poremecaj metabolizma secera i masti, visok rizik od ateroskleroze i komplikacija na sarcu i krvnim sudovima. Zahteva multidisciplinarni pristup kardiologa i endokrinologa.
Pitanje:
jak bol ispod levog rebra
Odgovor:
Ako je kratkotrajan i na malom prostoru onda nije od srca. Ako traje duze od 5 minuta i pojacava se na napor onda treba kardioloski tretman.
Pitanje:
Poštovanje,već odprilike tri god pijem Binevol,četvrtinu samo izjutra čim ustanem,međutim ranije sam trenirao,pa bih voleo davežbam pomalo,sklekove i to tako ali sam načuo da da je kombinacija ovog leka i vežbanja štetno za srce,tj zdravlje,hvala pozzz.
Odgovor:
Nije tacno. Sa tom dozom Binevola mozete slobodno vezbati jer beta blokatori povecavaju izdrzljivost srca na napor balnsirajuci bolje odnos potreba i dopreme kiseonika u srcani misic.
Pitanje:
Da li se terapija lekom Sintrom (u pitanju je duboka venska tromboza) prekida kada je nakon više meseci inr vrednost u granicama izmedju 2 i 4? I da li lek jednostavno prestaje da se pije ili treba nastaviti prema nekoj izmenjenoj šemi do potpunog prestanka uzimanja leka?
Odgovor:
Vrednosti INR u rasponu 2-4 su terapijske i samo tako lek deluje. Ne ide se na smanjenje doze nego se te vrednosti odrzavaju sve dok treba, 6 meseci ili nekad i duze zavisno od Dopler nalaza. Ako je rizik smanjen lek se moze obustaviti odjednom, bez posledica.
Pitanje:
Imam 30 god.i vec duze vreme ali ne svaki dan imam vrtoglavicu nekad brze otkucaje srca i kratak dah.Imam osecaj da nemogu da se nadisem.Hormoni stitne zlezde u redu anemicna sam pritisak mi je bio 150/90 otkucaji 110 i dobila sam bisoprolol 1/2ujutru.Pila sam ga par dana i pokusala da ga par dana da nepijem jer sam merila pritisak koji je bio 130/80 otkucaji 80 a lek mi je prepisao lekar opste prakse jer imam tek zakazano kod interniste.I dalje imam osecaj kao da se klatim u nekim momentima.I ponekad pijem bromazepam od 3mg.Htela bih cuti vas savet
Odgovor:
Ne bi trebalo biti nista ozbiljno. Bisoprolol nije los izbor , treba proveriti kakve su vrednosti krvnog pritiska iz vise merenja i prema tome odrediti dozu leka. Naravno i krvna slika utice tako da se i tu mora intervenisati.
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 >
 
   
o nama   |   delatnosti   |   konsultacije   |   cenovnik   |   kontakt
Copyright  ©  2014  corona-clinic  |  All  rights  reserved
Developed  by  BlueWavesMedia